Sreda, 22. 10. 2020: Ponavljanje – 7.b

Pozdravljeni,

danes boste s pomočjo spodnjih rešitev preverili odgovore na vprašanja o prazgodovini. Odgovori so napisani z rdečo. V primeru vprašanj mi pišite na elektronski naslov tadej.grabnar@osfrslj.si

 1. Kako delimo prazgodovino? Na kameno dobo (starejšo, srednjo in mlajšo) in kovinske dobe (bakreno, bronasto in železno).
 2. Kdaj se je prazgodovina začela in kdaj končala? Začela se je s pojavom človeka (pred 2.mio let), končala pa z nastankom prvih držav (4. tisočletje p.n.št.). Na Slovenskem se je končala s prihodom Rimljanov (2. stol. p. n. št.)
 3. Naštej razvojne stopnje človeka: spretni človek ali homo habilis, pokončni človek ali homo erectus, misleči človek ali homo sapiens.
 4. Opiši mislečega človeka. Med mislečega človeka že uvrščamo neandertalca, ki je živel v Evropi v času ledenih dob. Bil je nizke in čokate rasti, preživljal se je z lovom, znal je govoriti in pokopavati umrle. Neandertalci so izumrli pred 27000 leti. Pred 40000 se je pojavil kromanjonec ali sodobni misleči človek, ki je uporabljal naprednejše orodje (harpuno, lok, koščena šivanka) in se razširil po celem svetu.
 5. Kaj je to pestnjak? Za katera opravila so ga uporabljali? Pestjak je bil kamnito orodje, značilno za starejšo kameno dobo. Uporabljali so ga kot orodje (rezanje, obdelava lesa in kamna), orožje (lov na živali, za obrambo)
 6. Zakaj so se ljudje v mlajši kameni dobi začeli stalno naseljevati? Ker so se naučili sami pridelati hrano, ukvarjati so se začeli s poljedelstvom in živinorejo. 
 7. Katere spremembe se pojavijo v dobah kovin? Pojavijo se novi poklici (topolci kovine, kovači, rudarji), razvije se trgovina. Uveljavi se zasebna lastnina, človeška družba se razdeli na sloje (bogati, revni, sužnji) Bogati prevzamejo oblast.
 8. Katere umetnosti so se  razvile v prazgodovini? Slikarstvo, kiparstvo in glasba.
 9. Kaj je situla? Bronasto vedro, ki so ga bogatejši uporabljali za shranjevanje pijače. Situle so poslikane s prizori življenja bogatejšega sloja, najbolj znana je situla iz Vač.
 10. Katero izmed arheoloških najdišč se nahaja južno od Ljubljane? Katere arheološke ostanke so našli tam? Na ljubljanskem barju so živeli koliščarji, zato so tam našli ostanke kolov, drevakov (čolnov) in najstarejše leseno kolo z osjo na svetu, staro 5200 let.
 11. Zakaj se je razvilo verovanje? Na kakšne načine so ljudje verovali? Razvilo se je zaradi povezanosti ljudi z naravo, ljudje si niso znali razlagati naravnih pojavov. Verjeli so da v vsaki stvari in živem bitju prebiva duh. Verovali so tako da so nosili amulete (obeske s čarobno močjo), duhovom so darovali rastline in živali.

Lep pozdrav, Tadej Grabnar

Ta vnos je bil objavljen v Zgodovina 7. r. Zaznamek za trajno povezavo.

1 Response to Sreda, 22. 10. 2020: Ponavljanje – 7.b

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja